Historie

Historie

Laat ons toe u even een stukje te verhalen over de reeds rijke geschiedenis van SOBABEE ZWIJNDRECHT ...


Onze club is meer dan gewoonweg een aantal ploegjes die basketbal spelen. Wij zijn een sportvereniging voor jong en oud en proberen in een familiale sfeer alle spelers de beste ondersteuning en plezier te geven. Net daardoor is onze club door de jaren heen een gekend fenomeen geworden in het Antwerpse en nationale basketbalwereldje.


Op 10 mei 1949 werd het stamnummer 253 voor het eerst in gebruik genomen door de ploeg die toen LACKBORS BASKETBALL CLUB heette. Deze club verhuisde na verscheidene jaren naar het Lyceum te Linkeroever en in 1975 richtte Louis Agemans dus onze club op. SOBABEE was geboren ...

Door de jaren heen groeide onze club uit tot een gerenommeerde club waar de seniors aantraden in de hogere nationale reeksen.


In 1992 volgt er een kortstondige fusie met onze zusterclub van het Kiel, met name SOBA. Deze fusie liet SOBABEE toe om naar 1e klasse door te stromen. Eindelijk was er terug een Antwerpse ploeg - want Antwerpen is en blijft toch de bakermat van Belgische basketbal - op het hoogste niveau.


In 1995 vindt er vervolgens een tweede fusie plaats, namelijk met het "grote" RACING MECHELEN, waardoor RACING BASKET ANTWERPEN of kortweg RBA ontstaat. Nu kennen we deze ploeg beter als TELENET ANTWERP GIANTS.


De club wou echter zijn eigen identiteit vrijwaren en besloot om ook terug te starten in de 4e provinciale reeksen. Doorheen de jaren is de club verder gestegen tot in de landelijke reeksen en vertoeft nu met 2 seniorsploegen in respectievelijk 1e en 3e provinciale.


Uiteraard leggen wij ook de focus op onze vele jeugdploegen en hopen onze spelers met een goede begeleiding en in een uitstekende accommodatie zo mooi mogelijke resultaten te laten behalen. Momenteel telt SOBABEE ZWIJNDRECHT ongeveer 140 spelende leden van Zwijndrecht, Linkeroever, Melsele en Bazel verdeeld over 15 ploegen. Onze samenwerking met BBC GLORY BAZEL wordt elk jaar nog uitgebreid om competitief te blijven met grotere ploegen uit gans Vlaanderen ...

Vanaf seizoen 2020 zijn we ook opnieuw gestart met volwaardig meisjesteam, de SOBABEE AMAZONS, en komen we in seizoen 2022-2023 uit met 2 ploegen bij de M16 en M19.


Voor de basketballiefhebbers tot slot nog enkele bekende namen van spelers die onze kleuren al van jongs af aan verdedigd hebben: Ronny Bayer, Paul Bayer, Peter Ibens, Steve Ibens, Randy Oveneke, Danny Herman en ja ... zelfs Philippe Clement!